Vloerverwarming is de radiator geplaatst in de vloer:

Om dit te kunnen realiseren is er de volgende vloeropbouw:

1. dekvloer waarop de sanitair en elektrische leidingen geplaatst wordt

2. Uitvulchap om al deze leidingen in weg te werken

3. Isolatie platen om de woning te isoleren en de warmte naar de woning te leiden en niet naar beneden.

4. Leidingen voor de vloerverwarming te plaatsen in verschillende kringen

5. Chape met toevoegmiddel (belangrijk voor een goede hechting tussen de leidingen en de chape 

6. minimale hoogte boven de vloerverwarming

7. Afwerking in tegel, laminaat of parket

Er wordt een isolatie in de vloer geplaatst op deze isolatie worden er verschillende kringen geplaatst waar het verwarmingswater doorstroomd. Op deze kringen (leidingen) wordt er gechapt en de afwerking geplaatst, tegels of dergelijke. Het warmwater dat door de kringen (leidingen) stroomt gaat zijn warmte af geven aan de chape en deze zal opgewarmd worden. In die chape zit de warmte die een aangenaam binnenklimaat geeft. Deze installatie is iets complexer dan als we met gewoon radiatoren werken, omdat we de vloertemperatuur op de °C moeten geregeld worden. Dit doen we met een 3-wegkraan en een regeling die de temperatuur precies regeld. Waarom is dit tegenwoordig belangrijk? 

De vloeroppervlakte is veel groter dan de oppervlakte van een radiator.

De vloer is er en is geen hinder een radiator kan dit wel zijn.

Je loopt over de vloer de temperatuur niet te hoog zijn!

Hiervoor moet de berekening goed uitgevoerd zijn. Er dient rekening gehouden te worden met de soort vloer om de juiste afgifte te kunnen berekenen.

Door de grote oppervlakte van de vloer is het vermogen dat we beschikbaar hebben veel groter, dit wil zeggen dat we kunnen werken met een lagere verwarmingswatertemperatuur. We werken met condenserende techniek. Het jaarrendement van de condenserende verwarmingsketel is belangrijk! Hoe beter het jaarrandement hoe lager uw energiefactuur! Om de ketel te laten condenseren zoals het moet is het de bedoeling dat de verwarmingswatertemperatuur die terug naar de ketel gaat zo laag mogelijk is hierdoor condenseerd de ketel beter dan als de temperatuur hoger is, het maakt niet uit of het voor gascondensatieketel, oliecondensatieketel of als de woning het toelaat een warmtepomp is. 

Waarom is vloerverwarming beter dan met radiatoren: de ketel temperatuur is lager bij vloerverwarming dan bij radiatoren (gezien de oppervlakte van de vloer groter is dan die van de radiatoren) hierdoor kan de verwarmingswatertemperatuur lager zijn dan bij radiatoren, hierdoor condenseerd de verwarmingsketel beter, hierdoor is het jaarrendement van de verwarmingsketel beter en hierdoor is de energierekening lager. 

Voor de warmtepomp is dit ook van belang dat de verwarmingswater zo laag mogelijk is. Hoe hoger de temperatuur van het verwarmingswater bij een warmtepomp hoe slechter zijn jaarrendement. Hierdoor is de warmtepomp enkel geschikt voor vloerverwarming of ventiloconvectoren. Voor een vloerverwarming is dus een warmtepomp uitermate geschikt!

Laat u dus niets wijs maken dat u met een warmtepomp een bestaande installatie met radiatoren kunt gebruiken. Dit kan eventueel wel met een hybride warmtepomp (dit is een combinatie van condensatieketel en een warmtepomp)